De helft van de jongeren die in het beroepsleven stappen, kijken een jaar later al uit naar een andere job. Waarom? De verwachtingen van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt blijken vaak niet overeen te komen met wat de werkgever verwacht. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbedrijf Flexer (Umani Group)
Op basis van een hr-methodiek voor matching, werden de belangrijkste aspecten en verwachtingen van schoolverlaters enerzijds, en van werkgevers in de logistieke sector anderzijds, op elkaar afgestemd. Uitzendbedrijf Flexer en de PXL gebruikten deze resultaten om de jobverwachtingen van werkgevers en pas afgestudeerde logistiekers op elkaar aan te laten aansluiten. Het onderzoek wijst immers uit dat door de kloof tussen beide groepen, 1 op 2 schoolverlaters al binnen het jaar uitkijkt naar ander werk.
"De kostprijs van nieuwe werknemers die al heel snel na hun intrede op de arbeidsmarkt een andere job ambiëren, is enorm”, verklaart Joël Stockmans, CEO en oprichter van Flexer. “Dit zowel menselijk als economisch, en zowel voor de werknemer als voor het bedrijf. Mogelijke gevolgen zijn dat werkgevers schrik krijgen om schoolverlaters aan te werven, of dat jongeren bij de minste tegenslag hun ontslag indienen. Jammer. En heel vaak heeft dat te maken met wederzijdse verwachtingen die niet overeenkomen."
Meer concreet? De laatstejaarsstudenten van Supply Chain Management en Transport & Logistiek aan de PXL vertellen in het onderzoek dat ze graag de rol zouden opnemen van ‘doelgerichte uitvoerder’: een doener die meteen in actie schiet en op zoek gaat naar praktische en haalbare oplossingen. Vanuit werkgeverstandpunt wordt hier echter minder aandacht aan geschonken, en is men eerder op zoek naar een ‘netwerker’ die vlot contacten legt met de collega’s en het team waarin men terechtkomt. Ook belangrijk bij de werkgevers: de noodzaak aan accuraatheid en resultaatgerichtheid: "Hoe iets gedaan wordt is minder belangrijk, als het doel maar bereikt wordt voor de werkgever”, aldus opleidingshoofd Pieter Boutsen. "Op dat vlak kunnen onze studenten nog stappen zetten en daar werken we ook aan."
Volgens de onderzoekers hoeven de grote verschillen tussen de schoolverlaters en hun toekomstige werkgevers niet nadelig te zijn. "Zolang het maar op voorhand bespreekbaar wordt gemaakt op individuele basis, zijn we ervan overtuigd dat dit een enorme troef is met het oog op de duurzame tewerkstelling waar zowel de werkgever als de schoolverlater beter van worden.”
Thomas Balis, Supply Chain Manager van Brouwland, heeft als werkgever meegedaan aan het onderzoek: "De huidige schoolverlaters zijn de werknemers van morgen en we hebben er dan ook alle belang bij om hen beter te leren kennen en vice versa. We hebben nood aan een objectief oordeel over elkaars jobverwachtingen en kunnen op deze wijze naar elkaar toegroeien. Uiteindelijk is dit in éénieders belang!”