Potentieel van “passief werkzoekenden” wordt onderbenut.
 Terug

HASSELT – Dat de mensen op zijn, weten we al langer. Bovendien oogt de toekomst weinig rooskleurig op dit vlak. Hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen! Recent heeft de Umani Group dan ook beslist om via Flexer Professional een strategie op te zetten om de groeiende markt van de passief werkzoekenden succesvol te benaderen. Een potentieel dat momenteel nog wordt onderbenut en dus opportuniteiten biedt als antwoord op de vele openstaande vacatures. Uit onderzoek van Indeed blijkt immers dat het overgrote deel van de werkenden de ogen en oren openhoudt en dus openstaat voor nieuwe kansen om hun ambities waar te maken.  


Markt van passief werkzoekenden groeit zienderogen!

Uit cijfers van Indeed, de Google voor jobs, blijkt dat maar liefst 79% regelmatig kijkt naar vacatures, ongeacht ze een job hebben of niet. Daarvan kijkt maar liefst 62% vaker dan 1x per maand naar vacatures. En slechts 21% kijkt helemaal niet naar vacatures. Joël Stockmans concludeert: “de markt van de passief of latent werkzoekende bevindt zich weliswaar onder de radar maar biedt enorm veel potentieel voor de vele werkgevers die nog steeds naarstig op zoek zijn naar bijkomende werknemers. Ik merk ook meer en meer beweging in dit segment. Dit in tegenstelling tot de markt van de ‘actief werkzoekenden’ die volledig op is of zoals vorige week nog iemand terecht opmerkte: we vissen al lang niet meer in de vijver, maar op de boot.”  

Wat typeert een passief werkzoekende?  

Tevredenheid, maar met ruimte voor verbetering: Passief werkzoekenden zijn over het algemeen tevreden met hun huidige job, maar er zijn aspecten van hun werk of organisatie die ze willen verbeteren of veranderen.

Passief op zoek: Ze zijn niet actief op zoek naar een nieuwe job door cv's te versturen of actief te solliciteren, maar ze houden hun oren open voor kansen.

Open voor benadering: Ze staan open voor benadering door recruiters en zijn bereid om te luisteren naar interessante carrièremogelijkheden.

Sterke arbeidsmarktpositie: Vaak hebben passief werkzoekenden sterke vaardigheden en een goede reputatie in hun vakgebied, waardoor ze aantrekkelijke kandidaten zijn voor werkgevers.

Netwerkgericht: Ze onderhouden hun professionele netwerk en zijn bereid om te netwerken om informatie te verzamelen over mogelijke kansen.

Behoefte aan uitdaging: Ze zijn op zoek naar nieuwe uitdagingen, professionele groei of een betere werk-privébalans.

 

Flexer Professional, ‘your trusted advisor’  

Jonas Vandendijk, HR-consultant bij Flexer professional vult aan: “het begrijpen van passief werkzoekenden is belangrijk voor onze wervings- en selectieactiviteiten omdat het benaderen van deze groep een subtielere aanpak vereist dan actief werkzoekenden. Dat is ook de reden waarom we sinds kort Flexer Professional officieel boven het doopvont hebben gehouden. We streven er immers naar om een waardevolle partner te zijn voor zowel kandidaten als bedrijven in hun zoektocht naar de juiste carrièremogelijkheden en talent. We bieden een proactieve, op maat gemaakte en op vertrouwen gebaseerde benadering van werving en selectie, met als doel duurzame relaties en succesvolle professionele groei te ondersteunen.“

 

Daarbij hanteren we met Flexer Professional een wel uitgekiende strategie.” Jonas Vandendijk:      

“We geloven niet in one-size-fits-all oplossingen. Onze aanpak is op maat gemaakt voor elke klant en kandidaat. We hanteren daarbij volledige transparantie in ons proces. Dit betekent open communicatie en duidelijke verwachtingen voor alle betrokken partijen. Om onze rol van ‘trusted advisor’ waar te maken hanteren wij een aantal principes die het verschil maken:  

Single Point of Contact: Wij geloven in een efficiënte en effectieve communicatie. Daarom bieden we een single point of contact wat het proces voor kandidaten en bedrijven vereenvoudigt.

Loopbaanadvies: Naast het matchen van kandidaten met bedrijven, bieden we ook loopbaanadvies en ondersteuning. We helpen kandidaten bij het stellen van doelen en het plannen van hun carrière.

Netwerkuitbreiding: We bevorderen de groei van het professionele netwerk van kandidaten door hen in contact te brengen met relevante bedrijven en contacten die bijdragen aan hun succes.

Vertrouwelijkheid: We begrijpen de behoefte aan vertrouwelijkheid en we behandelen elk proces dan ook met uiterste discretie.

Succesgerichte aanpak: Onze doelstelling is niet alleen om vacatures in te vullen, maar om duurzame matches te maken die leiden tot het succes en de groei van zowel kandidaten als bedrijven.”

 

Opportuniteiten bij de vleet!

Collega Jo-Elle Mottoul verklaart: “eens je de taal van de passief werkzoekende spreekt en begrijpt gaat er letterlijk een nieuwe markt voor jou open.  In de vele contacten die ik persoonlijk onderhoud met mensen uit deze doelgroep komen vaak dezelfde behoeften naar boven. Als je daarop kan inspelen dan heb je goud in handen.  

Tijdsbesparing: Passieve werkzoekenden zijn vaak al in dienst en hebben weinig tijd om actief naar nieuwe kansen te zoeken. Hun vertrouwenspartner kan het zoekproces voor hen overnemen, wat hen tijd en moeite bespaart.

Toegang tot exclusieve kansen: Regelmatig hebben we toegang tot vacatures die niet openbaar worden geadverteerd. Dit betekent dat passieve werkzoekenden via ons toegang kunnen krijgen tot exclusieve kansen die ze anders misschien nooit zouden ontdekken.

Carrièreadvies: Wij geven hen waardevol advies over hun carrièrepad. We kunnen helpen bij het identificeren van groeimogelijkheden en functies die goed aansluiten bij de doelen van deze persoon.

Vertrouwelijkheid: Voor passieve werkzoekenden die hun huidige job niet willen verliezen terwijl ze naar nieuwe mogelijkheden zoeken, kunnen we de nodige vertrouwelijkheid bieden. We kunnen discreet en professioneel optreden om hun identiteit te beschermen.

Onderhandelingsondersteuning: We zijn bedreven in salarisonderhandelingen en arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kunnen we passieve kandidaten helpen om een eerlijk en competitief aanbod te krijgen wanneer ze een nieuwe positie overwegen.

Matchmaking: We hebben diepgaande kennis van de arbeidsmarkt en kunnen passieve werkzoekenden koppelen aan functies die goed bij hun vaardigheden, ervaring en carrièredoelen passen.

Vermindering van stress: Het proces van het zoeken naar een nieuwe baan kan stressvol zijn. Hierbij nemen we veel van deze stress weg door het proces te beheren en de kandidaat door elke fase te begeleiden.”

 

Joël Stockmans concludeert: “met Flexer Professional streven we ernaar om een waardevolle partner te zijn voor passieve  werkzoekenden die op zoek zijn naar nieuwe carrièremogelijkheden. We vereenvoudigen het  zoekproces, openen deuren, geven exclusieve kansen en waardevol advies en bieden ondersteuning gedurende het hele proces. Dat ons dit geen windeieren oplevert bewijzen alvast de positieve reacties van zowel bedrijven als kandidaten. De eerste succesvolle trajecten hebben we ondertussen ook al achter de rug.  

 

Flexer Professional binnen de Umani Group  

Flexer Professional is een dochter van Flexer dat op haar beurt deel uitmaakt van de Umani Group. Binnen de Umani Group zijn er naast Flexer nog 3 andere bedrijven actief, nl Blink (= dienstencheques), Umani Projects (= projectsourcing) en Umani Agency (= HR-adviesverlening). De groep viert begin volgend jaar haar vijfjarig bestaan en totaliseert een jaaromzet van ca 65 miljoen euro. De uitvalsbasis van Flexer Professional is gelegen te Hasselt, pro@flexer.be of 011/140.959.